BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, October 21, 2011

jeruk apple

Cara-cara

  1. kupas, basuh dan tuskan buah apple - rendam dalam air garam 4bulan
  2. bilas buah apple dan tuskan.
  3. masak air - masukkan gula pasir, gula kabung dan garam halus. akhir sekali masukkan cili padi.
  4. bila air gula dah sejuk, tuangkan ke dalam bekas buah apple. biasanya saya masak air gula ni 3 jam sebelum step 2 supaya by the time kita dah siap tus buah, air gula dah cukup sejuk
  5. simpan dalam peti sejuk - seelok-eloknya biarkan 2 hari baru dinikmati.

terlalu banyak yang aku simpan , yang aku pendam .
segala masalah . persoalan . perasaan .
kalau semua ni boleh buat jeruk , mungkin aku dah kaya jadi penjual jeruk berjaya .
try to move on . try to do something new .
bukan tak pernah berurusan dengan pembeli jeruk .
pernah . macam macam perangai dah jumpa .
ada yang nak beli sebab tgk penjual pakai bmw x6.
ada yang nak beli sebab nak kasi penjual lain cemburu
ada yang tak beli tapi hari hari tanya harga jeruk .
ada yang nak beli sebab nak amek hati kawan .
ada yang tanya harga lepastu hilang

jual jeruk sambil pasang lagu "talking to the moon"
bukan menyesal pasal kisah dulu .
cuma mengharap ade orang nak beli jeruk ni.
penat la simpan lama lama .
hari hari dgr lagu "talking to the moon" pun bosan jugak.


0 comments: